Comparteix →

DO Cava

Denominació d'Origen Cava

Visitar cellers DO Cava

Consulta tots els cellers que pots visitar

Pareja-caminado-enoguia-ilustracion

Visitar cellers DO Cava: una experiència única

Ara pots visitar els cellers DO Cava amb nosaltres i realitzar enoturisme mentre descobreixes com s’elabora el cava.

Visitaràs els més emblemàtics cellers d’aquesta denominació mentre gaudeixes d’experiències úniques entre vinyes i naturalesa, sempre amb una copa de cava a la mà.

A cada visita descobriràs els secrets més ben guardats d’aquest vi escumós elaborat amb el mètode tradicional i una personalitat única marcada pel seu clima i les varietats autòctones.

Pots conèixer la Denominació tot visitant les seves vinyes i els seus cellers, i així descobrir com la tradició segueix mimant el raïm abans de transformar-se en un escumós de gran qualitat.

La majoria de cellers de cava no estan molt lluny de Barcelona i pots arribar a ells en menys d’una hora de cotxe. Enoturisme de proximitat molt a prop teu.

Vens?

Globo-aerostatico-enoguia-ilustracion
Pareja-con-mesa-enoguia-ilustracion

Dades de la DO Cava

Varietats blanques

Varietats negres

Pareja-en-vespa-enoguia-ilustracion

Busques inspiració? Mira les nostres propostes

Pareja-senalando-enoguia-ilustracion

Vols descobrir els millors racons i les millors propostes per conèixer el territori DO Cava?

T’expliquem quins són els nostres llocs favorits perquè els descobreixis amb una copa de cava a la mà.

Experiències al Penedès

És una de les zones enoturístiques per excel·lència de tota Espanya. Es troba situada entre les províncies de Barcelona i Tarragona, entre el mar i la muntanya. Ciutats com Vilafranca del Penedès, Sant Sadurní d’Anoia, Sitges o El Vendrell formen part d’aquest territori.
 
Ruta dels Castells. L’antiga marca hispànica forjada per Carlemany allà pel 795 va ser un territori defensiu on van sorgir per tot arreu castells en una terra fronterera. Pots visitar els castells d’Olèrdola, Castellví de la Marca, Gelida o Subirats.

Cava i Xampany. Coneixes les diferències?

Si bé és cert que el cava va sorgir a imatge i semblança del Xampany, també és cert que actualment el Cava posseeix una personalitat única i diferenciada.

Les zones de producció del cava gaudeixen d’un clima diferent de les zones d’elaboració franceses, a més que en els dos casos s’utilitzen varietats de raïm diferents com el macabeu, xarel.lo o la parellada.

Avui dia, el Cava gaudeix d’una excel·lent reputació a nivell mundial i és un dels vins escumosos més consumits a tot el món.

Quin és l’origen del Xampany?

 Sense estendre’ns molt direm que el Xampany (Champagne) és el fruit d’intentar solucionar un problema, el problema que quan s’intentava guardar el vi en una ampolla de vidre, aquest acabava explotant a causa del gas carbònic que es produïa durant la fermentació.
 
Va ser al segle XVII quan un monjo benedictí, intentant buscar fórmules per a eliminar les molestes bombolles de la fermentació, va provar per un casual el vi escumós i va pensar que el millor era deixar-ho així, amb la seva tradicional bombolla. Era 1693 i en l’abadia de Hautvillers el monjo Dom Perignon acabava de crear el primer Champagne.
 
Poc trigaria aquest vi escumòs a popularitzar-se entre la reialesa francesa i en estendre per la resta d’Europa.

 

I quin és l’origen del Cava?

El primer escumós espanyol va ser embotellat per un cellerer de Reus en 1862 i es va donar a conèixer com Xampany de Reus. Una dècada més tard va ser Josep Raventós de cellers Codorniu que va fer que la història del Cava arrelès amb força. 

Josep Raventós havia treballat a la regió de la Xampanya i va importar el sistema champenoise i els mètodes d’elaboració de el vi escumós amb la seva doble fermentació: primer en bóta i després en ampolla.
 
A la masia familiar de Sant Sadurní d’Anoia, coneguda com a Can Codorniu, Josep va començar a elaborar amb ceps autòctons. En 1872 va sortir al mercat el primer escumós.
 
A partir d’aquí la història del cava és una història d’èxit, ja que van ser molts els cellers que es van interessar per l’elaboració del xampany.
 
El 1986, amb l’entrada d’Espanya a la Unió Europea, es canvia el nom de Xampany pel de Cava, ja que aquest primer era una denominació protegida, i el 1972 apareix oficialment la marca Cava

El mètodo tradicional o 'champenoise'

El mètode d’elaboració del Cava posseeix uns trets especials que els diferencia de la resta d’escumosos que s’elaboren.

En l’elaboració de tots els Caves es segueix el conegut com a Mètode Tradicional o Mètode Champenoise, i la seva principal característica és que es realitza una segona fermentació en ampolla.

 

Els 10 passos per elaborar un Cava:

  1. Verema. Es realitza principalment en el mes d’agost. Solen ser veremes primerenques per tal de mantenir major acidesa.
  2. Premsat. El raïm se sotmet a un lleuger premsat. Mai es barregen varietats.

Primera Fermentació. El most realitza la seva primera fermentació donant lloc a el Vi Base.
Coupage. Cada celler realitza el seu propi cupatge o mescla en funció de l’cava que vol aconseguir.
Tiratge. El vi resultant de la primera fermentació s’embotella i se li afegeix una barreja de sucres i llevats que produiran una segona fermentació.
Segona Fermentació. Es col·loquen les ampolles de forma horitzontal, en rima, durant un mínim de 9 mesos. El gas carbònic generat s’integra.
Aclarit o Remoguda. Les ampolles es col·loquen de forma inclinada en els pupitres i es van girant lentament per dipositar els sediments al coll.
Degollament. Es congela el coll de l’ampolla perquè a l’retirar el tap surtin també els sediments.
Licor d’Expedició o dosificació. Es reemplaça el líquid perdut pel degollament afegint vi i sucres.
Tancament i Etiquetatge. Es col·loca el suro definitiu, la placa, el morrió, la càpsula i les etiquetes.

Visitar cellers de cava

Consulta tots els cellers de Cava que pots visitar aquí.

path-2 Created with Sketch.
1
Hola, soy Óscar...
¿Qué bodega quieres visitar?
¿Necesitas alguna recomendación????? ????