DO Cava
Denominació d'Origen Cava
Visitar cellers DO Cava: una experiència única
Ara pots visitar els cellers DO Cava amb nosaltres i realitzar enoturisme mentre descobreixes com s’elabora el cava.
Visitaràs els més emblemàtics cellers d’aquesta denominació mentre gaudeixes d’experiències úniques entre vinyes i naturalesa, sempre amb una copa de cava a la mà.
A cada visita descobriràs els secrets més ben guardats d’aquest vi escumós elaborat amb el mètode tradicional i una personalitat única marcada pel seu clima i les varietats autòctones.
Pots conèixer la Denominació tot visitant les seves vinyes i els seus cellers, i així descobrir com la tradició segueix mimant el raïm abans de transformar-se en un escumós de gran qualitat.
La majoria de cellers de cava no estan molt lluny de Barcelona i pots arribar a ells en menys d’una hora de cotxe. Enoturisme de proximitat molt a prop teu.
Vens?
Dades de la DO Cava
- Superfície Total: 37.924 ha
- Cellers embotelladors: 214
- Producció mitjana (75cl): 244.472.340
Varietats blanques
- Chardonnay
- Macabeu
- Subirat Parent
- Parellada
- Xarel·lo
Varietats negres
- Monastrell
- Garnatxa Negra
- Trepat
- Pinot Noir
Busques inspiració? Mira les nostres propostes
Vols descobrir els millors racons i les millors propostes per conèixer el territori DO Cava?
T’expliquem quins són els nostres llocs favorits perquè els descobreixis amb una copa de cava a la mà.
Experiències al Penedès
Cava i Xampany. Coneixes les diferències?
Si bé és cert que el cava va sorgir a imatge i semblança del Xampany, també és cert que actualment el Cava posseeix una personalitat única i diferenciada.
Les zones de producció del cava gaudeixen d’un clima diferent de les zones d’elaboració franceses, a més que en els dos casos s’utilitzen varietats de raïm diferents com el macabeu, xarel.lo o la parellada.
Avui dia, el Cava gaudeix d’una excel·lent reputació a nivell mundial i és un dels vins escumosos més consumits a tot el món.
Quin és l’origen del Xampany?
I quin és l’origen del Cava?
El primer escumós espanyol va ser embotellat per un cellerer de Reus en 1862 i es va donar a conèixer com Xampany de Reus. Una dècada més tard va ser Josep Raventós de cellers Codorniu que va fer que la història del Cava arrelès amb força.
El mètodo tradicional o 'champenoise'
El mètode d’elaboració del Cava posseeix uns trets especials que els diferencia de la resta d’escumosos que s’elaboren.
En l’elaboració de tots els Caves es segueix el conegut com a Mètode Tradicional o Mètode Champenoise, i la seva principal característica és que es realitza una segona fermentació en ampolla.
Els 10 passos per elaborar un Cava:
- Verema. Es realitza principalment en el mes d’agost. Solen ser veremes primerenques per tal de mantenir major acidesa.
- Premsat. El raïm se sotmet a un lleuger premsat. Mai es barregen varietats.
Primera Fermentació. El most realitza la seva primera fermentació donant lloc a el Vi Base.
Coupage. Cada celler realitza el seu propi cupatge o mescla en funció de l’cava que vol aconseguir.
Tiratge. El vi resultant de la primera fermentació s’embotella i se li afegeix una barreja de sucres i llevats que produiran una segona fermentació.
Segona Fermentació. Es col·loquen les ampolles de forma horitzontal, en rima, durant un mínim de 9 mesos. El gas carbònic generat s’integra.
Aclarit o Remoguda. Les ampolles es col·loquen de forma inclinada en els pupitres i es van girant lentament per dipositar els sediments al coll.
Degollament. Es congela el coll de l’ampolla perquè a l’retirar el tap surtin també els sediments.
Licor d’Expedició o dosificació. Es reemplaça el líquid perdut pel degollament afegint vi i sucres.
Tancament i Etiquetatge. Es col·loca el suro definitiu, la placa, el morrió, la càpsula i les etiquetes.
Visitar cellers de cava
Consulta tots els cellers de Cava que pots visitar aquí.