Celler Escoda Sanahuja
No adscrita 40.000
10 ha
Celler familiar que elabora vi natural provinent d’agricultura biodinàmica, on el compromís amb l’entorn és la principal filosofia de treball. El vi no es sotmès a cap tipus de filtratge, ni clarificat i s’utilitzen llevats naturals provinents de la mateixa vinya. Coneix el Celler Escoda Sanahuja amb el seu propietari i descobreix uns vins sincers, autèntics i singulars. Disposen del restaurant El Tossal Gros. ©Enoguia
VISITES – ENOTURISME
Laborables i dissabtes: concertar visita
Gratuïta / 1h 30′
CA / ES / FR
7 Vins
1 min – 20 max
VINS
• Els Bassots
• Els Bassotets
• Mas del Gaio
• Brutal blanc
• Pet Nat. Mètode Ancestral
• Nas del Gegant Rosat
• Nas del Gegant
• Coll del Sabater
• Les Paradetes
• La Llopetera
• Brutal negre
El projecte del celler Escoda Sanahuja neix l’any 1997 quan Mari Carme i Joan Ramon decideixen embarcar-se en un projecte vital per elaborar vi natural biodinàmic. Les seves dos hectàrees inicials, heretades per part de Mari Carme van ser l’embrió que il·luminaria un projecte il·lusionant que no ha parat de créixer des de llavors.
El celler es localitza a la petita localitat de Prenafeta, a tocar de la vila ducal de Montblanc, en una zona tranquil·la on la natura és la protagonista. Amb el temps van anant comprant les finques confrontants i d’aquesta forma el projecte Escoda Sanahuja va anar creixent i la vinya es va començar a complementar amb oliveres, ametllers, hort, gallines, ovelles i algun cavall. Aquests últims proveeixen de compost a les vinyes per poder-les conrear de forma totalment natural.
Amb el canvi de segle Joan Ramon descobreix els beneficis del cultiu biodinàmic i és llavors quan decideix començar a elaborar seguint les pautes d’aquests preceptes desenvolupats per Rudolf Steiner, fundador de l’agricultura biodinàmica, per posteriorment fer un pas més enllà i elaborar vins naturals utilitzant llevats autòctons del raïm per a la fermentació i lògicament sense realitzar cap tipus de filtrat, aclarit o estabilitzat. Des de l’any 2007, a més, vinifiquen sense afegir sulfits.
La nostra visita d’enoturisme comença a les vinyes que envolten la finca, allà veurem com una abundant coberta vegetal abraça les vinyes per proporcionar humus i microorganismes. La vinya no es tracta amb cap producte de tipus químic, mantenint així el compromís de màxim respecte per la natura. Posteriorment coneixerem el procés d’elaboració d’un vi natural en el mateix celler.
Durant la nostra escapada enològica ens acompanyarà en tot moment el Joan Ramon Sanahuja i coneixerem en primera persona la seva filosofia de vida i com la tradueix en els seus vins naturals.
La visita al celler se sol realitzar cap a les 12 del matí i després d’ella arriba l’hora de realitzar el tast dels seus vins. Resulta ideal fer-ho al porxo que compta amb unes fantàstiques vistes de la vall. És habitual trobar-te al xef Kaya Jacobs que regenta el restaurant El Tossal Gros, sortir de la cuina per recol·lectar algunes herbes aromàtiques per als seus plats.
Aquesta és una altra de les opcions que ens ofereix el celler Escoda-Sanahuja, i és quedar-nos a dinar al restaurant d’aquest xef nord-americà que realitza cuina d’autor amb productes locals i de temporada, on les verdures són les protagonistes. Tots els productes són ecològics i provenen de productors i pagesos locals.
Vine a conèixer l’elaboració del vi natural i biodinàmic.
>> Visita també Celler Vega Aixalà
>> Descobreix la DO Conca de Barberà
La visita fantàstica! Ens van explicar de manera clara i amb molta passió com es feien els vins, com era el procés mentre visitàvem cada zona. Les preguntes molt ben rebudes i respostes, el menjar excepcional. Tant l’atenció al moment de la visita com al restaurant van ser excel·lents. Molta paciència i passió pel que fan. Hi tornaria 1000 cops.
Visita que te garantiza una mañana muy entretenida descubriendo los vinos naturales, de sabores peculiares y particulares.
El millor de la visita la proximitat i sinceritat del JR.
Brutal!!!!!! Brutal la visita y brutal los vinos… Merci Joan Ramon