La Ruta del Vermut de Reus… i voltants
Descobreix tots els seus secretsLa ruta del Vermut de Reus… i rodalies, és d’aquelles rutes ineludibles si ets un amant d’aquest vi macerat en herbes aromàtiques, plantes i espècies, que s’elabora des de temps ancestrals utilitzant fórmules secretes guardades gelosament per les famílies productores, i que s’han anat transmetent de generació en generació fins arribar als nostres dies.
Amb aquesta ruta del vermut, et proposem conèixer i descobrir els millors vermuts de Reus i els seus voltants, i que puguis gaudir d’una experiència única amb aquest aperitiu que torna amb força.
Enrere queda el regnat de l’altre temps omnipresent Martini, per deixar pas a antigues marques que ressorgeixen amb força i altres nouvingudes que ràpidament s’estan fent un lloc entre els paladars dels més exigents amants d’aquest vi d’aperitiu.
¿Però qué és el vermut? ¿o vermouth? ¿o vermú?
L’origen de la paraula prové de l’alemany wermut que significa donzell, planta fonamental utilitzada en la seva elaboració. Es creu que ja a l’antiga Grècia, s’aromatitzaven els vins amb certes plantes i herbes aromàtiques, entre elles el donzell. La tradició va continuar durant l’imperi romà per arribar fins als nostres dies amb una fórmula modernitzada durant el segle XVIII per determinats cellers italians que van estendre el consum del vermut pel món.
Per aquells temps, Reus era un dels tres principals mercats mundials on es fixava el preu de l’aiguardent, tan necessari per a fer qualsevol beguda destil·lada. Tots recorden la famosa frase: Reus, Paris i Londres.
Així doncs ‘Reus, París i Londres’ fixaven el preu a nivell mundial. L’arribada de la fil·loxera va fer desaparèixer la majoria de vinyes de la zona de Tarragona i com a contrapartida, va florir un incipient mercat d’aquesta beguda aromatitzada. Amb aquesta bonança econòmica, Reus esdevé la segona ciutat de Catalunya en habitants, només superada per Barcelona.
Cellers com Yzaguirre de Reus, és una dels pioners a Espanya en l’elaboració de vermut a la fi de el segle XIX i el segueixen altres com Simó, Rofes, Iris o Cochs. Ja al segle XX, la ciutat arriba a comptar amb més de trenta marques de vermuts. Tot un paradís per als amants d’aquesta beguda. Per aquesta raó, es considera que el bressol del vermut a Espanya a la ciutat de Reus.
A continuació et proposem la ruta del vermut de Reus, per a descobrir els cellers que han arribat fins als nostres dies, i que han popularitzat aquesta beguda en tots els racons de la geografia espanyola. Cellers antics i amb solera, i altres de recent creació, que t’ofereixen vermuts artesans d’altíssima qualitat, on la varietat botànica és àmplia i quasi gairebé infinita: absenta, canyella, genciana, cardamom, sajolida, nou moscada, sàlvia, clau, escorça de taronja…
Vens a fer ‘vermuturisme’ amb nosaltres?
Pots fer-ho còmodament contractant un tour privat aquí.
1. De Muller (Reus) DO Tarragona
Aquesta és la primera parada obligada en la nostra ruta del vermut de Reus. El celler De Muller és famòs pels seus vins rancis, dolços i sobretot pels seus vins de missa, ja que a estat proveïdor oficial del Vaticà… i a part de totes aquestes fites, també elabora el conegut vermut Iris amb una fórmula de botànics que data de mitjans del segle XIX.
El celler va ser fundat el 1851 per August de Muller, un famós viticultor de l’Alsàcia (França) que es va instal·lar a la zona de Tarragona i de seguida es va fer un espai entre els millors vins d’Espanya.
Després del trasllat de totes les seves instal·lacions a la ciutat de Reus, De Muller compra una de les marques més famoses d’elaboradors de vermut de la ciutat, és l’empresa Cochs. En l’acord de compra, la família Cochs cedeix a De Muller la fórmula secreta d’elaboració del seu tradicional vermut Iris, i així, De Muller entra de ple en l’elaboració del vi aromatitzat, donant-lo a conèixer arreu del territori nacional.
En la seva fórmula secreta s’utilitzen fins a 150 components, entre plantes aromàtiques, arrels, espècies… la majoria d’origen mediterrani. El resultat és una infusió aromàtica que entra en maceració amb el vi per crear el tan característic aroma i sabor del vermut de Reus.
2. Bodegas Yzaguirre (El Morell) DO Tarragona
Vermuts Yzaguirre és un celler familiar que elabora vermut des de fa més de 100 anys. Els seus inicis es van donar a la ciutat de Reus, on Enrique Yzaguirre funda el seu celler i comença l’elaboració de vi dolç, vins de missa i vermuts, sent l’empresa pionera en l’elaboració de vermuts a Espanya.
La família Salla-Solé, actual propietària del celler situat ara al proper poble del Morell, s’internacionalitza l’empresa i introdueix nous productes com la sangria, vinagres agredolços i els vins.
Per a l’elaboració del seu conegudíssim vermut Yzaguirre, utilitzen fins a 80 espècies, plantes aromàtiques i arrels. Totes elles juntament amb l’alcohol de melassa es maceren i envelleixen en bótes de roure per aconseguir uns aromes únics que juntament amb la qualitat del vi, donen com a resultat uns vermuts molt equilibrats.
Durant la visita a les seves instal·lacions, descobriràs aquests i altres secrets de la família precursora del vermut a Espanya.
> Reserva ara a Vermuts Yzaguirre
3. Casa del Vermut Padró (Bràfim) DO Tarragona
L’actual família Padró és l’hereva de tota una tradició vinícola que es remunta a l’any 1886. En aquesta època elaboraven i comercialitzaven per tota la província de Tarragona vins i misteles que elaboraven en el seu petit celler situat a Bràfim, on també destil·laven alcohol per a la elaboració d’aiguardent.
Les generacions següents van ampliar les instal·lacions i les van modernitzar, a més van abandonar la producció d’aiguardent, per dedicar-se de ple a l’elaboració de vins i vins de licor a granel, per després fer un salt qualitatiu en la dècada dels anys 30, quan s’inicien en l’embotellament d’alguns dels seus productes abastint establiments de la zona i sobretot de la costa.
A principis d’aquest segle XXI, la família Padró inicia una nova aventura amb l’elaboració de vermuts de gamma alta amb un vi base provinent de vinyes pròpies: vermut Padró&Co i el vermut Myrrha.
Durant la visita a la Casa del Vermut Padró podràs veure com el vermut reposa a sol i serena durant 12 mesos. A més descobrirás com es preparen els botànics i es maceren en alcohol i vi. Fins i tot visitaràs la sala d’dessecat dels cítrics, per finalment realitzar el tast comentat dels vermuts.
> Reserva ara a Casa del Vermut Padró
4. Vermut Miró (Reus) DO Tarragona
La família Miró posseïa vinyes a Cornudella de Montsant a principis de segle XX on comercialitzaven vi a granel. El 1957 es traslladen a Reus, refunden l’empresa i s’endinsen de ple en l’elaboració de vermuts i altres licors.
Fruit de la tenacitat i la constància de quatre generacions ens arriben als nostres dies uns vermuts elaborats de forma tradicional que s’elaboren amb una fórmula que després de més de 100 anys encara es manté en secret.
Inicialment el celler es localitzava en el nucli urbà de la ciutat de Reus. Amb el trasllat del celler a l’exterior de la ciutat, Vermuts Miró comença l’expansió internacional al disposar d’unes instal·lacions més modernes que els permet augmentar la producció, arribant a superar els quatre milions de litres a l’any.
Pots descobrir els secrets de Vermut Miró durant una visita a la fàbrica i submergir-te en l’apassionant història d’una família dedicada en cos i ànima a l’elaboració d’aquesta beguda aromàtica.
5. Priorat B&D Lab (Bellmunt del Priorat) DOC Priorat
És un dels nouvinguts, però que ràpidament s’ha posicionat com un celler capaç de realitzar destil·lats originals, realitzats a mida, que experimenta amb nous sabors i ofereix vermuts, ratafia, vi negre i fins i tot licor de flor de saüc.
Durant la visita, a la planta baixa del celler trobem una completa destil·leria, on fruit de l’alquímia, elaboren els seus destil·lats. Impressiona veure tota la maquinària i el seu espectacular alambí creat a mida de les necessitats de Priorat Lab.
I a la planta inferior és el lloc on reposen els vermuts Dos Déus i Fontalia, a l’espera d’aconseguir el punt exacte de maduració en les seves bótes de Jerez, on reposaran durant un mínim de 3 anys. A més, recentment han llançat al mercat un nou vermut per prendre calent.
Coneix i descobreix Priorat Lab, i els seus mètodes d’elaboració artesans i manuals. Res es mecanitza i tot s’humanitza a Priorat Lab.
6. Vermuts Rofes (Reus)
Una altra de les pioneres del vermut de Reus a Espanya és Rofes. Creada el 1890 per Marcel.li Rofes que va començar en un petit local de centre de Reus, per posteriorment, i per necessitats d’espai, es va traslladar a les actuals instal·lacions, on avui en dia encara es respira l’olor de vermut que impregna totes les instal·lacions de l’actual restaurant, que un dia va ser una emblemàtica fàbrica de vermuts.
En la visita pots gaudir del Vermut Experience. El restaurant Rofes t’ofereix degustar els seus millors plats i els seus millors vermuts, a més pots també visitar l’antiga fàbrica amb una visita teatralitzada descobrint les seves anècdotes i les seves curiositats, per finalitzar amb un tast de vermut de Reus.
La visita teatralitzada es realitza els segons dissabtes de mes a les 12:30 hores o sota reserva prèvia.
7. Museu del Vermut (Reus)
Entrar al restaurant-museu del Vermut de Reus, és endinsar-te entre més de 5.000 articles relacionats amb el món de l’vermut.
Actualment més de l’30% del total del vermut elaborat a Espanya es realitza a Reus, i com ja hem explicat, la ciutat modernista és un referent en aquest aperitiu.
El promotor del restaurant museu és el col·leccionista Joan Tàpies, que va començar la seva col·lecció amb un regal del seu pare en 1982, una ampolla de Cinzano que s’exposa en un lloc preferent de el local.
El restaurant se situa en un edifici modernista i s’han consagrat diferents estances a marques de vermut de la ciutat com Miró, Yzaguirre o Iris.
El museu es pot visitar lliurement en horari d’obertura de restaurant, encara que et recomanem que degusteu algunes de les seves tapes mentre ho acompanyes d’algun vermut de la seva àmplia gamma d’aperitius.
Et ve de gust fer vermuturisme?
Doncs si ets amant d’aquest vi aromatitzat, li diguis vermut, vermouth o vermú, aquesta ruta que hem preparat per a tu ha de ser d’obligat compliment. Que la gaudeixis!
Gracias por la recomendación!!! Reus es precioso, la Plaza de Mercadal y todo su entorno nos ha enamorado y que decir del Museo del Vermut de lujo.
Una visita increíble a Vermtuts Padró. Nuestro destino inicial era Yzaguierre pero tenían cerrado. gran recomendación de la Enoguia puesto que la visita a Padro fue fantástica.
Una ruta para hacer por libre muy interesante.
Picamos algo en el museo del vermut despues de visitar la casa navas y callejear por la ciudad.
Todo perfect
Varem anar a la Casa de Vermut Padró 👍
Varem anar a Reus, el guia excepcional 👍
Varem dinar a Restaurant Rofes 👍
Varem dinar a Restaurant El Cairat el dimecres 👍
Varem anar a les mines de Bellmunt 👍
Total, ha sigut un exit, i de veritat, no ens vam trobar pero merçi per tot a l’Enoguia per la planificació i organització 😘❤️👏😍