Celler Clos de l’Obac
DO PrioratCeller propietat de la família Pastrana-Jarque, elabora mitjançant mètodes tradicionals utilitzant exclusivament raïm propi. Els seus vins, de producció molt limitada, són complexos, estructurats, fins i elegants. Representen el renaixement del Priorat, co-creador del grup dels anomenats ‘Pioners’. Disposen del Restaurant ‘Cellers de Gratallops’. ©Enoguia
60.000 50 ha
Visites i enoturisme al celler Clos de l’Obac
Concertar visita
60€ / 2h
CA / ES / EN / FR
4 Vins
2 min – 25 max
Els vins del celler Clos de l’Obac
• Clos de l’Obac
• Dolç de l’Obac
• Miserere
• Kyrie
Clos de l’Obac és un celler que es va fundar l’any 1987 a Gratallops durant l’època de renaixement de la DOQ Priorat. Tot i que el nom oficial del celler és Costers del Siurana, es coneix per la seva marca de vins Clos de l’Obac.
Carles Pastrana i Mariona Jarque van decidir a finals dels anys setanta recuperar, a través de la replantació, els vells vins cartoixans amb la intenció de produir vins de gran qualitat i portar-los al mercat internacional, dos objectius que tot i que al principi va semblar que no serien possibles d’aconseguir, s’han arribat a complir trenta anys després.
Durant els primers anys de vida del projecte, la família tenia escassos recursos econòmics i escassos coneixements en l’àmbit de l’enologia. Per això es va unir a la família el químic Toni Basté al costat d’un veí pagès de Gratallops. També s’uneix un amic de la família, René Barbier III de Clos Mogador, fill d’una família de comerciants de vi de Tarragona. Durant els següents deu anys el grup va augmentar unint-se un importador de vins de Frankfurt, Fernando García (Clos Setién) i Josep Lluis Pérez (de Clos Martinet). Finalment el 1987 es constitueix una societat agrària, però es continuen afegint socis a la mateixa: l’anglès, Adrian Garsed (Clos Garsed) i el belga Luc Van Iseghem (Clos dels Llops), tots dos distribuïdors de vi.
Ja el 1990 se sumen al projecte altres importants noms com la suïssa Daphen Glorian (de Clos i Terrasses) que aconseguirà una puntuació de 99 sobre 100 en la guia de Robert Parker amb el seu Clos Erasmus del 1994 i també ho aconsegueix amb l’anyada de 1998, i també s’uneix un joveníssim Álvaro Palacios (Clos Dofí), descendent d’un important celler de La Rioja.
És aquest any, quan apareix al mercat la primera anyada dels vins Miserere i Clos de l’Obac i el 1993, el celler Clos de l’Obac és considerat un dels 150 millors vins del món per la Guia Mundial del Vi.
Instal·lar-se al Priorat significava treballar en una comarca històrica i amb unes característiques geogràfiques i climàtiques determinades, que són crucials a l’hora de produir vi de qualitat. El Priorat adopta aquest nom a causa del priorat de Scala Dei, fundat l’any 1194, pel rei Alfons II El Cast d’Aragó. La zona és llavors repoblada pels monjos cartoixans que van arribar del sud de França i que van portar amb ells grans coneixements sobre l’elaboració del vi. Aquests monjos van documentar tots els sabers i tècniques relacionats amb la viticultura i les dures condicions físiques del Priorat, tècniques que avui dia encara s’utilitzen. Les vinyes que es planten en aquestos terrenys àrids i amb abundància de llicorella, són vinyes resistents, amb molta personalitat i caràcter, que acaben produint vins molt minerals.
A part de les varietats cabernet sauvignon, merlot i syrah, Clos de l’Obac també compta amb varietats de garnatxa, tempranillo i carinyena per poder produir els vins Clos de l’Obac i Miserere. Pel vi blanc Kyrie, cultiven garnatxa blanca, macabeu, xarel·lo i moscatell d’Alexandria. Un altre vi produït pel celler i que també es pot tastar a la visita és el Dolç de l’Obac.
Si realitzes enoturisme, Clos l’Obac és parada obligatòria. Visita un celler de Catalunya que va canviar la història del Priorat. La visita comença a les vinyes de la propietat, sempre acompanyats d’un membre de la família, que de forma natural i apassionada ens introdueixen en la seva particular historia.
La visita contínua en les instal·lacions de Costers del Siurana, visitant el lloc de recepció del raïm, que ràpidament és allotjat en tines d’acer inoxidable per a la seva fermentació i maceració. Transcorregut aquest període, el vi es trasllada mitjançant gravetat a la sala de criança, on reposarà entre deu i quinze mesos en bótes de roure francès. Els transvasaments es realitzen sota l’única llum d’una espelma i no es realitzen filtrats.
La visita a aquest celler de Catalunya finalitza a la sala d’exposicions, on de forma còmoda i distesa, podrem tastar i conèixer a fons els quatre vins de la família Pastrana-Jarque. Literalment ens beurem un trosset de la història del Priorat.
>> Visita també Clos Mogador
>> Coneix la DOQ Priorat