La Serra Major del Montsant
pel meravellòs Clot del CirerLa Morera de Montsant Grau de l’Agnet Serra Major Clot del Cirer Racó de Misa La Morera de Montsant Celler Pasanau (visita i tast)
Ruta
Comencem a caminar des de la part alta del poble de La Morera de Montsant (743 m), anem seguint les marques del GR-171 en direcció Nord. Als pocs metres deixem a la dreta el sender que ens portaria a la Serra Major pel camí dels Fareus, pel Grau del Carrasclet i el Grau de Barrots, aquests dos últims equipats amb clavilles i grapes per progressar.
Nosaltres seguirem les marques vermelles i blanques del GR en còmoda progressió.
Al poc deixem una nova bifurcació, que ara per la nostra esquerra es dirigeix al Grau de la Grallera. Seguim avançant fins arribar a una zona on caldrà fer servir les mans per progressar. El camí s’encaixona. Som al Grau de l’Agnet, que serà el nostre pas natural per superar la verticalitat d’aquesta zona.
Superats els últims passos notem com el vent comença a bufar fort i cal buscar un lloc arrecerat per esmorzar. Ho fem al fons d’una petita vall.
Novament en marxa, seguim les marques del GR-171 fins arribar a La Serra Major (1.132 m), ara anirem direcció Cabacés (Oest). Continua bufant fort el vent típic d’aquesta zona. Mirem cap al Nord i gaudim d’unes esplèndides vistes de tot el Pirineu nevat, des de pràcticament Navarra a Girona.
Arribem al Piló de Senyalets, un enorme punt geodèsic i seguidament ho fem al Pi del Cugat. Aquí deixem el camí principal i baixem en direcció al Comellar de l’Obac dels Frares. Tenim un últim pas abans d’entrar al en fantàstic Clot del Cirer, un lloc d’espectacular bellesa i tranquil·litat. Compta amb una font d’aigua. Aquí és on dinarem tranquil·lament. Antigament enmig del clot existia un cirerer, aquest va morir i en el seu lloc van plantar un altre tipus d’arbre.
Després d’una petita migdiada abandonem el Clot per la seva part inferior per pujar fort i de forma continuada. Hem d’anar a buscar de nou La Serra Major del Montsant i un cop allà creuar el sender principal i iniciem la baixada pel Barranc del Miró.
Arribarem a l’espectacular zona del Racó de Missa i posteriorment iniciarem la baixada pel Grau de Salfores, en algunes ocasions necessitarem ajudar-nos de les mans i cal estar atents a la multitud de còdols que hi ha en el camí ja que és molt fàcil relliscar.
Al fons veiem el nostre destí final, el poble de la Morera al qual arribarem de forma còmoda. Just a l’entrada del poble tenim el Celler Pasanau pertanyent a la DOQ Priorat, que visitarem de mans de Ricard Pasanau que ens descobrirà uns vins que adquireixen la personalitat d’aquesta zona tan agresta i particular.
Ens allotjarem a l’Hotel Balcó del Priorat. Al matí següent deixarem el poble per seguir ruta cap al monestir de la Cartoixa d’Scala Dei. ( >> Veure ruta fins Scala Dei).
Nota: els temps sempre són aproximats. Realitzar la sortida sol o amb un grup nombrós pot alterar molt els temps parcials i el total final.
Si vols gaudir de la natura i conèixer els nostres cellers…
Aquest és el camí!